Filmen som har lært arabere om Danmark

Filmen som har lært arabere om Danmark

Glem Mohamed-tegningerne. Det er filmen om danske Anita, der har efterladt sig det stærkeste indtryk hos araberne. 

Der er ét spørgsmål, jeg altid bliver stillet igen og igen i Egypten. Det er altid af mænd. Og det er næsten altid akkompagneret af en undertrykt fnisen.

“Er det rigtigt, at I har en årlig nøgendag i Danmark, hvor alle smider tøjet?”.

Da jeg først kom til den arabiske verden som dansk journalist, havde jeg nok forventet, at det var de famøse Mohamed-tegninger, jeg ville blive udspurgt mest om. Men nej, faktisk må tegningerne ned på fjerde eller femtepladsen over ting, som mest optager egypterne omkring Danmark. Lige efter vores ost og fodboldlegenderne Laudrup og Schmeichel.

Suverænt øverst ligger derimod en film. Den hedder ‘Den Danske Oplevelse’ og er en af de mest populære film i Egypten og den øvrige arabiske verden gennem de seneste 20 år. Der er intet bedre bevis på, hvor stort et indtryk den har gjort end det faktum, at mange egyptere – 15 år efter at filmen gik i biograferne – stadig er i stand til at huske navnet på den karakter, som spilles af hovedrolleindehaveren, på trods af at det er et helt uudtaleligt navn for arabere: Anita Henrik Gothenburg.

Det er hende Anita, som har bildt araberne ind, at der i Danmark er noget, der hedder ‘nudity day’. Anita bliver spillet af en libanesisk sangerinde, som blev udvalgt til rollen på grund af hendes forholdsvis lyse hud og afblegede hår, men som med hendes mange plastikoperationer har større ligheder med Pamela Anderson end en typisk dansk kvinde.

For filmen er dette dog underordnet. ‘Den Danske Oplevelse’ er en komedie og ikke et socialrealistisk drama. Anitas rolle er åbenlyst skabt sådan, at hun vil vække masser af opsigt og komme til at bryde flest mulige tabuer under hendes besøg i det konservative Egypten, hvor hun skal bo hos en enkemand og hans fire sønner. Anita er derfor en spøjs blanding af en frigjort dansk kvinde, der taler åbent om hendes krop og seksualitet, og en libanesisk diva, der gør alt for at fremhæve hendes bedste attributter.

Fra det øjeblik Anita Henrik Gothenburg lander i lufthavnen i Kairo i en lille leopard-top og en kort nederdel, får hun alle mænds ulige opmærksomhed. Piloten forlader flyet, en rig golf-araber efterlader sine indkøbsposer i duty-free butikken og en nygift lader sig skille fra hans kone, da han får øje på den blonde skønhed. De slår sig alle tre til en flok af mænd, som med lavthængende kæber og store, runde øjne følger i halen på Anitas vrikkende numse ud af lufthavnsterminalen og hele vejen til familiens villa og med ind på det værelse, der er gjort klar til hende. “Hvad laver I her?”, spørger enkemanden, men ingen af de ubudne gæster kan fremstamme en eneste sammenhængende sætning.

Faderen selv kommer dog også til at kæmpe med, hvordan han skal håndtere Anitas mangel på blufærdighed. Ikke mindst da hun sætter sig for at give hans sønner seksualundervisning, fordi hun opdager, at de absolut intet ved om det modsatte køn. Hr. Qadri afbryder lektionen og forsøger at belære hende om, at hun ikke må ødelægge den gode opdragelse, han har givet hans fire sønner.

“Men sex er ikke noget skidt, hr Qadri. Der er årsagen til livet. Derfor skal I kende det godt”, siger Anita uskyldigt.

Pointen med denne og andre scener er ikke at vække harme over den danske kvindes seksualmoral, men derimod at gøre grin med de egyptiske mænd og deres forhold til kvinder og sex. ’Den Danske Oplevelse’ udstiller selvimodsigelserne i det egyptiske samfund, hvor man ikke må tale åbent om begær, selv om alle kan få øje på det. Mændene kræver, at kvinderne skal opføre sig ærbødigt, samtidig med at de selv mister alle hæmninger blot ved synet af et lårben.

I løbet af filmen ender Hr. Qadri med ikke blot at sænke paraderne, men også at blive småforelsket i den bramfrie dansker. I slutscenen står han med valget mellem at følge med Anita i flyet til det lokkende nord eller at blive i Egypten med sønnerne – og den gode familiefar vælger selvfølgelig det sidste.

Jeg fornemmer ofte, at mange egyptiske mænd godt kunne tænke sig en dansk oplevelse – og især at bevidne den danske nøgen-dag. Jeg kan derfor mærke en tydelig skuffelse hos dem, når jeg fortæller, at det blot er noget, de har opfundet til filmen. Så jeg forsøger at kompensere for det ved at fortælle dem om nudist-strande.

FAKTA - Den Danske Oplevelse

  • Var den næstbedst sælgende film i Egypten i 2003.
  • Havde også stor succes i andre arabiske lande, men er vist nok aldrig blevet vist uden for Mellemøsten.
  • Hovedrollen som familiefaderen hr. Qadri spilles af en af de mest kendte arabiske skuespillere og komikere gennem de sidste 30 år, Adel Imam.
  • Hr. Qadri er ungdomsminister i den egyptiske regering, og meget af filmens satire er rettet mod korruptionen i statsapparatet.
  • Sangerinden Nicole Saba, der spiller rollen som Anita, fik sit gennembrud som skuespillerinde med filmen, men blev også kritiseret for at være ’alt for forførende’ og nedringet klædt.

Publiceret i magasinet Ekko

Egyptisk menneskesmugler: Ingen kan stoppe os

Egyptisk menneskesmugler: Ingen kan stoppe os

Oprøret er stadig et traume for regimet