Egyptens mange problemer => innovation

Egyptens mange problemer => innovation

Energien og fællesskabet fra Det Arabiske Forår lever videre i det egyptiske startup-miljø. Iværksætterne løser folks daglige problemer og skaber social forandring.

Rawan Ikrami begyndte at filme sine egne YouTube-videoer, da hun gik i fjerde klasse. Videoerne var simple og dirrende håndholdte. Hendes søster filmede hende med en mobiltelefon, mens hun forklarede, hvordan forskellige målestokke – fra vægte til linealer – fungerer.

Nu går Rawan i syvende klasse, og hendes og søsterens videoer er blevet semiprofessionelle. De har for eksempel lært at tilføje animationer og har skabt tegneseriefiguren Monu, som Rawan giver lektioner i naturvidenskab.

I en af videoerne kommer Monu vandrende ind på skærmen og sætter sig på Rawans skrivebord på en rød kuglepensholder, der er vendt på hovedet.

"Hvad er emnet i dag?" spørger Monu, hvis stemme bliver indtalt af søsteren.

"I dag skal vi snakke om et fænomen, der hedder," siger Rawan, men bliver afbrudt af Monu.

"Nej, vent lidt. Sig ikke navnet. Lad os lege ’min dukke’."

De giver sig til at lege en egyptisk børneleg, hvor Rawan giver hende små fingerpeg, indtil Monu til sidst gætter dagens emne.

"Nu har jeg det. Det er solformørkelse."

Søstrene Ikramis videoer står med deres kreativitet og spøgefuldhed i stærk kontrast til den undervisning, pigerne selv får i skolen. Det egyptiske uddannelsessystem er fortsat præget af gammeldags udenadslære, hvor eleverne gentager lærerens ord i kor.

Netop derfor bliver der stillet store forhåbninger til Nafham. Det er en ny online undervisningsportal, hvis indhold består af hjemmelavede videoer, der er optaget af elever, forældre og lærere rundt om i Egypten. Nafham har hjulpet Ikram-søstrene til at udvikle deres produktioner, og i dag er deres videoer nogle af de mest sete på Nafhams kanal på YouTube.

Innovative undervisningsformer

Nafham ønsker på én gang at skabe en succesrig digital forretning og at være medvirkende til en positiv forandring af samfundet. Dets grundlæggere er ambitiøse entreprenører, som ser nye muligheder for at tjene penge i den digitale tidsalder, men som også er drevet af idealisme og social ansvarlighed.

Denne beskrivelse passer på en meget stor del af de egyptere, som i disse år kaster sig ud i at etablere nye startups.

"Undervisningen i de egyptiske skoler passer ikke til den tidsalder, vi lever i. Det er de samme gamle metoder som dengang, jeg selv var barn," siger Mostafa Farahat, medstifter af Nafham.

"Der var meget dengang, som jeg ikke kunne forstå, men jeg havde ingen andre steder at gå hen. Der var kun den forklaring, som min lærer gav. Nu er jeg selv blevet far og vil gerne give mine børn bedre muligheder," siger den tidligere marketingchef, der sagde sit job op i 2012 for at etablere Nafham.

I Egypten ved enhver forælder, der sender sit barn i en folkeskole med overfyldte klasselokaler og underbetalte lærere, at de er nødt til også at hyre en privatunderviser, hvis deres barn skal have en chance for senere i livet at få en længerevarende uddannelse. Med Nafham kan samtlige egyptiske familier – også dem, som ikke har råd til en privatlærer – få adgang til alternativ undervisning.

I løbet af fire år har Nafham indsamlet nok videoer til, at portalen kan dække godt to tredjedele af pensummet i første til niende klasse – i alt mere end 20.000 videoer.

Et brillesæt til døve

Over hele verden har den teknologiske udvikling skabt muligheder for "disruption", men i Egypten har denne udvikling fundet sted samtidig med et idealistisk ungdomsoprør. Det præger i høj grad de egyptiske entreprenører, som ikke kun er ude efter at score kassen ved at etablere digitale virksomheder med høje profitter.

"Den energi og det fællesskab, der var på Tahrir-pladsen, finder du stadig her på Greek Campus," siger Abdelhameed Sharara, direktør for RiseUp, en af Mellemøstens største årlige event for startups og entreprenører.

Han har været en af de væsentligste drivkræfter i det egyptiske startupmiljø og været med til at skabe rammerne for dets epicenter, Greek Campus – en såkaldt "hub" for startups.

Den tidligere universitetsbygning ligger ikke længere fra Tahrir-pladsen, end at en demonstrant kan kaste en sten, og dens mure var i flere år et permanent lærred for oprørets graffitimalere. I dagens Egypten er demonstrationer blevet gjort ulovlige, og regimets hårde hånd har klippet de friske knopper af den spirende politiske aktivisme. Men nogle unge finder stadig et håb inden for startups.

"Der er så mange unge, som hungrer efter at skabe forandring, og inden for startups er der plads til forandring, og der er ressourcer, og der er et marked. Det er ikke kun ngo’er, som kan løse problemer i samfundet. Det kan skalerbare virksomheder også," siger Abdelhameed Sharara.

Egypten har de seneste år oplevet en markant vækst i nye tech-baserede virksomheder. Ifølge en amerikansk hjemmeside, der fører lister over verdens startups, er der i dag 430 startups i Egypten, hvor der for fire år siden blot var 47.

Blandt de egyptiske startups er der eksempelvis appen Mumm, en cateringservice, hvor maden er lavet af hjemmegående arbejdsløse kvinder, blandt andet fra syriske flygtningefamilier. En anden app, Environ, gør det muligt for borgerne at indrapportere affaldsbunker, sådan at gaderne kan blive mere rene, samtidig med at renovationsfirmaerne bliver mere effektive. Og så er der Vound, som er et brillesæt til døve, der ved hjælp af "augmented reality" forvandler lyde til tegn, blink og tekst, så den døve kan "se" lydene omkring sig.

Egyptiske familier, der har råd, køber en privatlærer til hjælpe deres børn i de overbefolkede folkeskoler. Med undervisningsportalen Nafham kan alle få adgang til alternativ undervisning. Foto: Mohamed Kamal

Egyptiske familier, der har råd, køber en privatlærer til hjælpe deres børn i de overbefolkede folkeskoler. Med undervisningsportalen Nafham kan alle få adgang til alternativ undervisning. Foto: Mohamed Kamal

Problemer skaber stort marked

Startups kan selvsagt ikke løse Egyptens strukturelle problemer. Det vil kræve omfattende politiske reformer at forbedre et uddannelsessystem, hvor der på nogle skoler kan være op til 100 elever i klasserne – og ud af dem en betydelig andel, som forlader sjette klasse uden at kunne læse og skrive.

"Problemerne er enorme, og Nafham kan ikke løse dem. Men vi kan sørge for, at konsekvenserne for vores børn bliver betydeligt mindre," siger Mostafa Farahat, Nafhams grundlægger.

Der er allerede 700.000 egyptiske elever, der benytter Nafhams platform hver måned. Det er på trods af, at Nafham endnu ikke har brugt en krone på markedsføring, men har haft fuldt fokus på at indsamle nok videoer til at dække pensummet.

Mange ser et stort potentiale i Nafham, netop fordi problemerne er så kroniske i uddannelsessystemet. Det skaber et stort behov for alternative servicer, og dette kan siges om rigtig mange sektorer i Egypten. Hvor startups i lande med velfungerende statsapparater primært er fokuseret på at skabe kommercielle ydelser, er der i et land som Egypten et stort potentiale i at opfylde de behov, som bliver skabt af mangelfuld infrastruktur, dårlig organisering og et ineffektivt bureaukrati.

"Jeg tror aldrig, vi løber tør for problemer i Egypten," siger Ayman Ismail, professor på det amerikanske universitet i Kairo og direktør for universitetets egen accelerator for startups, AUC Venture Lab.

"Mange egyptiske startups forsøger at bygge ting, som skaber løsninger på disse problemer. Det er dem, som jeg virkelig synes er interessante. Det er selvfølgelig udmærket, hvis en startup bliver en global succes og tjener mange penge. Men de, som finder en løsning på et lokalt problem, kan hjælpe mennesker med at overkomme forhindringer, der bremser samfundets udvikling," siger professoren.


FAKTA: SÅDAN FUNGERER NAFHAM

Nafham betyder "vi forstår" og er en undervisningsportal, der bygger på "crowdsourcing". Det vil sige, at den indsamler videoer, der er lavet af brugerne selv, hvad enten det er elever, forældre eller lærere. Et panel af lærere godkender hver video, inden den ligges online.

Det kan eksempelvis være videoer, hvor en mor forklarer første klasses matematik ved hjælp af sin søns legetøjsbiler, eller hvor en dreng fra sjette klasse demonstrerer, hvordan et elektrisk kredsløb fungerer, ved at fremstille en lyskæde på stuebordet.

Brugerne bliver ikke betalt for videoerne, og platformen er gratis at benytte. På nuværende tidspunkt finansierer Nafham dets arbejde gennem sponsorater, men har planer om i fremtiden at tilbyde ekstra ydelser, som koster penge.

Nafham betragtes som en af de mest lovende startups i Egypten, den har potentiale til at blive den førende portal for undervisning ikke blot i Egypten, men i hele den arabiske verden. Nafham er allerede i fuld gang med at arbejde på blandt andet det saudiske og det syriske pensum.

Publiceret i Magasinet Udvikling

Cairos beskidte hemmeligheder

Cairos beskidte hemmeligheder

I alfonsernes have er der kun plads til én holdning

I alfonsernes have er der kun plads til én holdning