Tunesiske kvinder tvinger sig vej ind i politik

Tunesiske kvinder tvinger sig vej ind i politik

Tunesien er på kort tid gået fra at være et diktatur til et demokrati og er et foregangsland i den arabiske verden, når det gælder ligestilling. Der er flere kvinder i politik i Tunesien end i Danmark. Men der er stadig meget at kæmpe for.

Erijes far var uforsonlig den aften. Det kunne ikke komme på tale, at hans 19-årige datter skulle gå ud om aftenen for at deltage i et partimøde.

Landmanden var i forvejen imod, at Erije overhovedet blandede sig i politik. For ham har politik altid været forbundet med løgn og korruption. Det er ikke noget for en teenager. Og da slet ikke for en pige, som han, uanset hvad, ikke ønskede skulle gå ud i de mørke gader om aftenen.

Men Erije Gabtni havde for længst truffet sit valg og sagt ja til at blive opstillet til kommunalvalget på en valgliste for uafhængige unge. Hun måtte ud.

Erije sagde, hun gik i seng. Hun låste døren til sit værelse og slukkede lyset, hvorefter hun med søsterens hjælp kravlede ud ad vinduet. Udenfor krøb hun under køkkenvinduet og løb ud i de næsten mennesketomme gader i hjembyen Menzil Jamil, en provinsby på størrelse med Næstved.

Da Erije nåede frem og satte sig ved bordet med de andre unge, bankede hendes hjerte lige så hårdt, som hendes far ville have banket på den låste dør, hvis han mistænkte, at hun var løbet bort.

Men faren fandt aldrig ud af noget. Han opdagede hende heller ikke, da han en anden aften sad på sin lokale cafe, og hun gik forbi på gaden iført slør og lang kjortel – hvilket hun aldrig normalt ville bære – på vej til et andet politisk møde.

Nogle måneder senere var Erije Gabtni blevet valgt som landets yngste byrådsmedlem efter Tunesiens første demokratiske kommunalvalg nogensinde.

”Da jeg viste min far et klip fra nyhederne, der fortalte, at jeg var den yngste kommunalpolitiker i landet, kunne han ikke holde sit smil tilbage. Men det forsvandt hurtigt igen. Han vil have, at jeg skal have succes i alt andet end politik,” fortæller Erije i sin tantes lejlighed, som ligger skråt over for kommunen.

Også tanten stillede op ved kommunalvalget i 2018, men blev ikke valgt ind. Hun var en af dem, som gav Erije mod på at gå ind i politik. Men det vigtigste for Erije var, at hun havde valgloven på sin side.

”Det gav mig selvtillid, at jeg vidste, at mændene var tvunget til at acceptere mig. De havde ikke noget valg,” siger Erije.

Læs hele artiklen i Magasinet 360

22-årig kvinde stillede sig op på et biltag og blev et ikon for et oprør

Det etiopiske mirakel

Det etiopiske mirakel