Arabiske unge elsker friheden på YouTube

Arabiske unge elsker friheden på YouTube

Arabere bruger dobbelt så meget tid på sociale medier som danskere og især mere tid på at se videoer på YouTube. Unge arabere søger friheden og den ucensurerede virkelighed i videoer om alt fra politisk satire og seksualundervisning til modeller, flygtninge, ateister og et utal af religiøse retninger.

I Danmark bliver YouTube beskrevet som en virtuel skolegård. Platformen skaber et rum fri for voksne, hvor teenagere interagerer med hinanden og med de mest populære youtubere, der for nogle bliver som en storebror eller en storesøster. Imens ser de voksne på med rynkende øjenbryn og har svært ved at begribe, hvad der er så dragende ved videoer med pranks, test af skønhedsprodukter og timevis af gaming.

I den arabiske verden er det anderledes. Her er der ganske vist også teenagere, som på YouTube udfordrer hinanden i at spise blæksprutteshawarma, fortæller alle detaljer om en ny kjole og nørder de nyeste videospil i timevis. Men hvis YouTube i Danmark er en skolegård, er det i de arabiske lande mere som en virtuel hovedbanegård. Her kommer alle forbi.

YouTube giver en åben platform til politiske satirikere, professorer, sexologer, minoriteter, feminister og uendeligt mange amatører med et talent for audiovisuelt indhold.

Nogle af de mest populære youtubere er en irakisk flygtning i USA, en saudisk familiefar med tre børn, en kvindelig komiker, en humanistisk idealist fra Bahrain og en eksileret egyptisk satiriker.

Alene disse fem youtuberes videoer er sammenlagt set mere end ni milliarder gange.

Araberne tilbringer i snit mere end dobbelt så meget tid på de sociale medier, som danskere gør. Når det gælder YouTube, er forskellen endnu større. Tre gange så mange arabere er på YouTube hver eneste dag, og aldersgruppen 15-24 år spenderer hele 72 minutter om dagen på videotjenesten. Den gennemsnitlige dansker spenderer 23 minutter.

Mens den mest populære danske youtuber har 375.000 følgere, er der i den arabiske verden 200 kanaler med over en million følgere, og 30.000 med over 10.000 følgere.

”Der er en utrolig rigdom af arabisksproget indhold på YouTube i dag. YouTube giver især unge, som har et stærkt budskab, en måde, hvorpå de kan nå ud til den bredere befolkning, og der er mange succeshistorier, de kan lade sig inspirere af,” siger Abeer al-Najjar, lektor i journalistik ved det amerikanske universitet i Sharjah i De Forenede Arabiske Emirater.

Læs videre i Magasinet 360

Talskvinde for en dristig generation

Talskvinde for en dristig generation