»Du har stillet op til præsidentvalget. Ryk direkte i fængsel«

Alle modkandidater til den siddende præsident er enten anholdt eller har trukket sig.

Normalt foregår magtkampene i det egyptiske sikkerhedsapparat langt fra offentligheden.

Kun gennem pludselige rokader eller eksempelvis lækager til udenlandske medier får man en fornemmelse af, at ikke alt er godt i ægteskabet mellem de mange forgreninger af landets sikkerhedsapparat.

Men i tirsdags udspillede der sig et magtopgør i gaderne i Kairo-forstaden Nasr City. Den pensionerede general Sami Anan kørte igennem kvarteret i sin privatbil, da han blev stoppet af sikkerhedsstyrker.

Ifølge Anans søn hev de den 69-årige militærmand ud af bilen og tvang ham ind i deres egen vogn, og siden har familien ikke kunnet komme i kontakt med ham.

Sami Anan var i mange år stabschef i den egyptiske hær og spillede en hovedrolle i den militærjunta, der overtog kontrollen med landet, da revolutionen i 2011 tvang præsident Hosni Mubarak fra magten.

Han mistede dog indflydelse efter en militærrokade i 2012, der bragte Abdel Fattah el-Sisi til toppen af hærens hierarki.

Herefter gik Sami Anan på pension, og det var ikke meget, offentligheden hørte til ham, før han for nylig annoncerede på Facebook, at han havde tænkt sig at stille op til det kommende egyptiske præsidentvalg som modkandidat til Sisi.

At to mænd fra hæren skulle udkæmpe en åben duel om præsidentposten, ville være et fuldstændig uhørt scenarie i Egypten, hvor hæren altid går i takt – i al fald i offentligheden. Og Sami Anans kandidatur varede da også kun fire dage.

Efter hans arrestation i Nasr City meldte hæren ud, at den vil retsforfølge Anan for blandt andet dokumentfalsk, brud på valgloven og for »at opildne folket imod de væbnede styrker«.

Ikke bange for at tabe

Sami Anans kortvarige kandidatur handler næppe blot om personlige ambitioner. Formentlig er hans åbne opgør med Sisi et udtryk for, at der internt i sikkerhedsapparatet findes en eller flere fraktioner, som ikke bakker op om præsidenten og ønsker at svække ham.

Men militærets hurtige og kontante reaktion indikerer, at Sisi stadig er i kontrol.

»For mig at se beviser alt dette, at der er en kritisk masse i etablissementet, som alle er på den samme side«, lød analysen fra den egyptiske professor Hisham Hellyer, der arbejder for den amerikanske tænketank Atlantic Council.

Ud over Anan er en anden kandidat med militær baggrund blevet sat i husarrest, mens to civile politikere fra den marginaliserede opposition har valgt at trække deres kandidaturer. De udsættes for chikane og frygter for repressalier mod de folk, som arbejder for deres valgkampagner.

På de sociale medier har egypterne reageret på begivenhederne med vanlig sarkasme. Blandt andet blev der delt et foto af et nyt kort til den egyptiske udgave af spillet Matador med påskriften:

»Du har stillet op til præsidentvalget. Ryk direkte i fængsel«.

Publiceret i Dagbladet Politiken

Sisis eneste udfordrer er en af hans største støtter

Den mest dødelige terroraktion i Egyptens historie skal vise, at IS stadig er en magtfaktor