Sisis eneste udfordrer er en af hans største støtter

Spændingen bliver begrænset ved det egyptiske præsidentvalg. Sisis eneste modstander har brugt de seneste måneder på at føre kampagne for den siddende præsident og ikke for ham selv. 

Syv minutter før fristen for registreringen af kandidater til det egyptiske præsidentvalget udløb fik præsident Abdel Fattah el-Sisi endelig en modkandidat.

Assistenterne for Moussa Mostafa Moussa måtte sprinte ned af en af Kairos boulevarder for i sidste øjeblik at indlevere de nødvendige papirer hos valgkomiteen, hvis kontorer på dagen blev beskyttet af specialstyrker med elefanthuer og skudsikre viste

Blot 24 timer tidligere var Moussa Mostafa Moussas navn på intet tidspunkt blevet nævnt som en potentiel kandidat. Faktisk blev politikeren betragtet som en af Sisis mest trofaste støtter.

Moussa er ikke særlig kendt i den brede befolkning og er leder af en af den slags partier, der i karikaturtegninger bliver portrætteret som en kælen kat, der gnider sig op af magthavernes bukseben. Moussa har støttet Sisi siden den tidligere feltmarskal kom til magten i 2014 og forsøgte sidste år at vinde præsidentens gunst gennem en kampagne ved navn ’Supporterne’.

Den havde til formål at støtte præsident Sisis genvalg ved blandt andet at indsamle underskrifter fra folket for at bevise hans popularitet.

Men efter at den ene præsidentkandidat efter den anden enten var blevet forhindret i at stille op eller frivilligt havde trukket sig, så det ud til at der kun skulle blive ét navn på stemmesedlerne til valget i marts. Det fik Sisis støtter til med lys og lygte at lede efter en acceptabel modkandidat og valget faldt til sidst på Moussa Mostafa Moussa.

Det hele gik så stærkt, at den 66-årige politiker ikke nåede at ændre sin profil på sociale medier. På dagen hvor han blev registreret som kandidat var coverfotoet på hans Facebook-profil fortsat et billede af præsident Sisi med påskriften ’Vi står bag dig’, og i hans seneste indlæg havde han delt det officielle billede fra Sisis valgkampagne.

Anholdelser og overfald

I løbet af de sidste to måneder har Egypten været vidne til et valgteater, man ikke har set magen til før. Seks kandidater kastede sig ind kampen om Sisis præsidentpost, men de landede alle uden for ringen med adskillige blå mærker.

Først var der Ahmed Konsowa, en komplet ukendt militærofficer, der annoncerede sit kandidatur på Facebook. De fleste anså ham som en ubetydelig galning, men militæret reagerede prompte på hans ulydighed og inden længe var Konsowa blevet anholdt, sigtet og idømt en seks år lang fængselsstraf ved en militærdomstol.

Derefter meldte en langt mere kendt militærmand sig. Ahmed Shafik, en tidligere general og minister, som også stillede op ved det frie præsidentvalg efter revolutionen i 2011, erklærede fra hans eksil i De Forenede Arabiske Emirater, at han ville vende tilbage til Egypten for at stille op imod Sisi.

Indenfor få dage blev Shafik udvist af Emiraterne, som støtter Sisis regime, og i Kairo ventede militæret på ham og satte ham i husarrest.

Et par uger senere annoncerede Sami Anan, en anden tidligere topfigur i hæren, sit kandidatur. Efter blot fire dage blev den pensionerede general hevet ud af sin bil og anholdt, mens hans højre hånd – en respekteret dommer – blev slået ned på åben gade, i hvad der ifølge ham selv var et kidnapningsforsøg.

Nægtede partileder at være statist

Tilbage var der så to civile kandidater fra oppositionen, som begge oplevede udbredt chikane. Hoteller ville ikke lade dem afholde pressekonferencer. Trykkerier ville ikke printe deres brochurer. Og folk blev advaret mod at støtte deres underskriftsindsamlinger. Begge politikere valgte derfor at trække sig.

Det fik en garvet politiker fra Egyptens ældste parti, al-Wafd, til at melde sig frivilligt, så Sisi ikke skulle stille op alene. Partiet havde dog allerede for længst erklæret dets støtte til Sisi, og dets medlemmer besluttede på et stormøde, at det var for stor en ydmygelse, at partilederen skulle agere statist ved præsidentvalget.

Så fintfølende var de ikke hos partiet al-Ghad. De accepterede, at deres leder Moussa Mostafa Moussa ville stille op imod Sisi, selv om nogle af medlemmerne dog har meldt ud, at de fortsat vil opfordre folket til at stemme på Sisi.

En ringe instruktør

Hele forløbet omkring registreringen af kandidater bliver af kritikere beskrevet som »en farce« og »en tragikomedie«. Egypterne er fra tidligere tider vandt til valgteater, men som flere har påpeget, så har opførelsen af dette års stykke udmærket sig ved en umådelig ringe instruktion. 

 Tidligere præsident Hosni Mubarak havde sit eget politiske parti og en masse veltømrede politiske alliancer, som han kunne trække på. Abdel Fattah el-Sisis derimod foragter politik og er derfor nødt til at bruge anderledes hårdhændede metoder for at få sin vilje.

Selv blandt nogle af præsidentens mest trofaste støtter har den seneste forestilling dog været for meget af det gode. Da den kendte tv-værtinde Lamis al-Hadidi tidligere på ugen gik på skærmen, erklærede hun det politiske liv i Egypten for udryddelsestruet.

»Jeg er nødt til at sige dette, også selv om det betyder jeg måske ikke kommer på skærmen i morgen eller de fjerner mig, mens jeg sidder her og taler.

Der er ikke længere noget, der hedder politik i Egypten. Vi har gjort politik til noget foragteligt«, sagde hun.

Ikke bange for at tabe

Abdel Fattah el-Sisi har brugt hans fire år ved magten til at konsolidere hans position på toppen af den pyramide, der blev rystet voldsomt af revolutionen i 2011. Alle potentielle modstandere – fra islamister og sekulære til interne konkurrenter – er blevet detroniseret, og der er ikke længere nogle politiske organisationer af betydning i Egypten.

Der var derfor ingen, der forventede, at Sisi ville få nogen problemer med at sikre sit genvalg, uanset hvem der stillede op imod ham.

Men ifølge observatører er det ikke frygten for, at Sisi ikke kan vinde valget, som gør magteliten urolig. I stedet bruger de valget til at sende et signal til alle i såvel ind som udland om, at de slet ikke bør overveje nogen alternativer til Sisi.

»Det står klart, at formålet med den farce, som det her valg er blevet til, ikke er at overbevise nogen om valgets integritet, men derimod at demonstrere helt tydeligt, at dette regime er magtfuldt og ikke frygter nogen. Det viser os, hvad det kan slippe af sted med, og at vi er magtesløse overfor det«, skrev Timothy Kaldas, en egyptisk analytiker, der arbejder for The Tahrir Institute for Middle East Policy, på Twitter.

PTSD-ramt regime

Det egyptiske sikkerhedsapparat lider fortsat af en form for post-traumatisk stress syndrom efter revolutionen. Det reagerer panisk på næsten enhver form for opposition.

Da det den 25. januar var årsdagen for begyndelsen af den egyptiske revolution, var politiet massivt til stede på Tahrir-pladsen og lukkede den af for al trafik. Det til trods for, at ingen havde opfordret til demonstrationer.

I en tale onsdag advarede præsident Sisi folket mod igen at gøre gaderne til deres egne.

»Hvad der skete for syv-otte år siden, det kommer ikke til at ske igen i Egypten. Hvad der mislykkedes dengang, tror I, at I kan lykkedes med det nu? Nej, nej, nej. Så kender I mig ikke godt nok. Jeg sværger, at jeg for Egyptens sikkerhed er klar til at betale med mit eget liv og hærens liv«.

Publiceret i Dagbladet Politiken

Israel hjælper Egypten i kampen mod IS

»Du har stillet op til præsidentvalget. Ryk direkte i fængsel«