Er præsidenten i knibe, slår han ned på de homoseksuelle

Nogle egyptiske unge viftede med et regnbuefarvet flag til en rockkoncert, og det har ført til den værste kampagne nogensinde mod homoseksuelle i Egypten. Regimet har brug for at fjerne fokus fra økonomien.

I 1857 udgav en fransk retsmediciner en bog med titlen ’Det retsmedicinske studie af overgreb på anstændigheden’.

Auguste Ambroise Tardieu var en respekteret læge, som var med til at udvikle retsmedicinen i det nittende århundrede, og han blev især kendt for sine studier af, hvordan det kunne bevises, at en afdød havde været udsat for et seksuelt overgreb.

I datidens Frankrig var en af de gerninger, som man gerne ville finde beviser for, homoseksualitet. Tardieu udviklede en teori om, at man ved at nærstudere en mands anus kunne bevise, om han havde haft samleje med en anden mand.

Denne teori blev senere modbevist og gik i glemmebogen i Europa.

Men i Egypten bliver den stadig bragt frem som et argument for, at der er tale om internationalt anerkendt videnskab, når politistatens læger foretager analtest på mistænkte homoseksuelle.

I de seneste uger er mindst seks mænd ifølge Amnesty International blevet udsat for den ydmygende test som led i en omfattende kampagne mod homoseksuelle, hvor mindst 60 personer er blevet arresteret.

Hovedparten er blevet identificeret gennem dating-apps og sociale medier, hvilket for en dommer er bevismateriale nok til, at de kan blive straffet.

Indtil videre er mindst 20 blevet idømt mellem seks måneders og seks års fængsel.

Den nuværende kampagne er ifølge den egyptiske menneskeretsorganisation Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR) den værste i Egyptens historie.

»Vi er sikre på, at omfanget af kampagnen er større, end vi ved. Hver gang en advokat har været hos anklagemyndigheden eller i retten, har de opdaget, at der var flere arresterede, end de havde regnet med«, siger EIPR’s leder, Gasser Abdel-Razek.

‘Homoseksualitetens Vulkan’

Det hele begyndte med en rockkoncert. Det libanesiske band Mashrou’ Leila er i løbet af de seneste fem år blevet mere og mere populært blandt den urbane middelklasse i mange arabiske lande, og 30.000 egyptere havde købt billet til deres seneste koncert i Kairo for en måned siden.

I modsætning til den popmusik, som dominerer på de arabiske tv-kanaler, synger Mashrou’ Leila om sociale og politiske problemer i de arabiske samfund.

Såvel musikalsk som lyrisk er de banebrydende, og i spidsen for bandet står en karismatisk forsanger, der mere end nogen anden tør bryde med de etablerede normer ved at stå frem i offentligheden som homoseksuel.

I Libanon er de marginer, som homoseksuelle lever inden for, bredere end i andre arabiske lande, og Mashrou’ Leila har været med til at udvide dem yderligere.

Men deres popularitet er begyndt at give dem problemer uden for hjemlandet. Bandet blev sidste år forbudt at optræde i Jordan, og nu er det samme ved at ske i Egypten.

Ved den store koncert i Kairo havde nogle enkelte i publikum medbragt et regnbuefarvet flag.

Et foto af det flagrende flag med Mashrou’ Leila i baggrunden blev kort efter koncerten lagt på en facebookside, der går ind for LGBT-rettigheder – og så gik det stærkt.

Pludselig var fotoet spredt vidt og bredt og blevet et emne på egyptiske tv-kanaler.

»Homoseksualitet er en forbrydelse, der er lige så forfærdelig som terrorisme«, sagde den nationalkonservative tv-vært Ahmed Moussa, og han fik snart opbakning af de religiøse institutioner.

Sunniislams hovedsæde, Al-Azhar Universitetet, erklærede, at det vil bekæmpe homoseksualitet med samme iver, som det bekæmper Islamisk Stat, og den koptiske kirke har arrangeret en konference med titlen ’Homoseksualitetens Vulkan’, der skal diskutere måder at behandle ’sygdommen’ på.

Moralens vogter

Politiet var ikke langsomme om at reagere på furoren. Allerede inden for få dage hævdede det, at flagvifterne var blevet anholdt, selv om det efterfølgende er kommet frem, at en af de anklagede allerede sad i arresten, da koncerten fandt sted.

Den nuværende kampagne er dog ikke en direkte konsekvens af flagdebatten. Sikkerhedsapparatet har siden 2013 optrappet forfølgelsen af homoseksuelle, og de anholdte har formentlig længe været i politiets søgelys.

I løbet af de sidste fire år er i alt 550 personer blevet arresteret og 250 af dem retsforfulgt på grund af deres seksuelle orientering, ifølge researchere hos EIPR.

Dermed har præsident Abdel Fattah el-Sisi overgået sin forgænger Hosni Mubarak, som i 2001 blev udsat for international fordømmelse, efter at hans regime havde gennemført masseanholdelser af homoseksuelle efter en fest på et flydende diskotek på Nilen.

Dengang blev omkring 200 anholdt i løbet af en treårig periode.

Sikkerhedsapparatet har ellers nok at se til i et land, hvor hundredtusinder af egyptere er vrede over militærets kontrarevolution og afsættelsen af præsident Mohamed Morsi fra det Muslimske Broderskab.

Så når politiet bruger kræfter på den lille homoseksuelle minoritet, er det et klart udtryk for, at den nuværende kampagne ikke grundlæggende handler om et regnbuefarvet flag.

Ifølge aktivister slår regimet ned på homoseksuelle, når det ønsker at fjerne befolkningens opmærksomhed fra negative sager eller har brug for at vise sig frem som moralens vogter.

En egyptisk og en amerikansk aktivist, der i årevis har arbejdet med at dokumentere overgreb mod homoseksuelle i Egypten, forklarer i en fælles artikel i magasinet Slate, hvordan sikkerhedsapparatet efter revolutionen i 2011 og fjernelsen af præsident Morsi i 2013 havde brug for »et skud popularitet«.

»LGBTQ-arrestationer hjælper hæren med at genskabe sit omdømme på gaden, selv om det har fjernet en religiøs regering fra magten. Det gør det muligt for Sisi at hævde, at han forsvarer nationens moral og maskulinitet, og han giver dermed islamister og andre konservative en grund til at støtte op om militærets kontrol«, skriver aktivisterne Ahmed el-Hady og Scott Long.

For tiden befinder Egypten sig i en alvorlig økonomisk krise, som har ført til prisstigninger, samtidig med at regeringen har skåret kraftigt i de offentlige subsidier.

Det ser aktivisterne som endnu en mulig årsag til, at regnbueflaget har fået så store konsekvenser.

»Vi er sønderknuste over, at vores musik er blevet anvendt som en undskyldning for endnu et overgreb fra regeringen«, skriver Mashrou’ Laila på bandets facebookside.

Publiceret i dagbladet Politiken

Den mest dødelige terroraktion i Egyptens historie skal vise, at IS stadig er en magtfaktor

EU-støttet milits mister kontrol med smuglerby