Hun tog fri fra sit arbejde på Novo Nordisk for at vælte diktator

Hun tog fri fra sit arbejde på Novo Nordisk for at vælte diktator

Den sudanske protestbevægelse har gjort titusinder til politiske aktivister. En af dem er ingeniøren Amna Magzoub, som arbejder i Danmark.

Amna Magzoub begynder at tromme en rytme med fingerspidserne.

»Hvad end han går af eller ej, går vi ingen steder«, synger hun, mens hendes skriggule neglelak hopper op og ned på bordkanten.

Den 25-årige sudaneser ser op og smiler ad mindet. Det var dage, hun aldrig kommer til at glemme.

»Rytmen blev spillet af gadebørn oppe på en fodgængerbro. De sad der hele dagen og slog på metallet. Det var sit-in’ens bankende hjerte«, fortæller hun.

Slagordet var oprindelig rettet mod diktatoren Omar al-Bashir. Han gik faktisk af. Eller det vil sige, han blev fjernet fra magten af sine nærmeste betroede i militæret og sikkerhedsapparatet. Men hvis de troede, at protesterne dermed ville dø ud, tog de fejl. Snart blev slagordet rettet mod den junta, som overtog kontrollen.

Amna Magzoub befandt sig i de store demonstrationer i Sudan, da de begyndte i december, og igen i april og juni. På pladsen foran militærets hovedkvarter i hovedstaden Khartoum havde protestbevægelsen etableret en sit-in, som var som et lille minisamfund med dets egne klinikker, sikkerhedsvagter, skoler, debatklubber og et improviseret bibliotek. Nogle få kvadratkilometers utopi.

»Det var det Sudan, vi ønsker at skabe«, siger Amna.

»Lige nu anvender landet måske kun 10 procent af dets menneskelige kapacitet. Tænk, hvad vi kunne udrette, hvis vi udnyttede den 100 procent. Det er kun deres våben og deres vold, der forhindrer det«.

På pladsen var der musik og sang overalt, som var det en festival. Folk spillede på flasker og kasser, på violiner, tværfløjter og guitar og dyttede slagsange, når de kørte til og fra sit-in’en i deres biler. Selv fodgængerbroen midt på pladsen blev forvandlet til et instrument.

Nogle af sangene stammede tilbage fra kampen mod den britiske kolonimagt.

»Ordene passer fint på i dag. Det er en ny kamp for uafhængighed. Vi ønsker at bygge et helt nyt land«, siger Amna.

Læs hele artiklen i Politiken

Kamelhandleren som kan afgøre Sudans fremtid